Šlechtění ekologických odrůd, potenciál a limity

23.5.2025
10:00 - 16:00
Velké Hostěrádky 215
691 74
Velké Hostěrádky

EKOFARMA PROBIO ve spolupráci s Czech Organics zvou na druhý demonstrační den roku 2025.

Přijďte se dozvědět více o ekologickém a biodynamickém šlechtění obilnin, jejich adaptaci na klimatické změny a praktickém využití různých odrůd v ekologickém zemědělství.

Součástí programu je teoretická i praktická část včetně prohlídky porostů a diskuse v terénu.

Toto jsou otázky, kterými se během semináře budeme zabývat:

  • Jaký je význam a potenciál organického a biodynamického šlechtění?
  • Co očekávat od odrůd obilnin: adaptace na klima, místní podmínky, výnosový potenciál, kvalita…
  • Co je více určující: odrůda, nebo místo? A proč je odpověď „záleží“.
  • Praktické příklady z on-farm výzkumu a šlechtění (včetně pšenice, špaldy)
  • Původ špaldy a jak ověřit její autenticitu: Genotyp – fenotyp – původ osiva
  • Jak dosáhnout potravinářské kvality pšenice: vliv odrůdy, osevní sled, výživy
  • Transparentnost na trhu se špaldou: Jak chránit spotřebitele a ekologické pěstitele před záměnou nebo nejasně deklarovanými odrůdami špaldy bez nutnosti polemiky?

V rámci praktické části se podíváte na různé odrůdy pšenice a špaldy v terénu.

Společně se zamyslíme nad vlivem prostředí, nad znaky kvality, zdravotním stavem a vývojem. Budeme přímo u porostů pozorovat, sdílet zkušenosti i disutovat dotazy.

Účast na semináři je zdarma. Pro registrované účastníky je občerstvení zajištěno. 

Na seminář se registrujte předem zde.

Více o semináři najdete zde.

Z důvodů ochrany dobytka před onemocněním SLAK se seminář nekoná přímo na farmě ale v Kulturním domě ve Velkých Hostěrádkách.

Řečníci

Dr. Benedikt Haug

Ekologický šlechtitel

Výzkumník a šlechtitel rostlin s mezinárodními zkušenostmi z Německa, Švýcarska a Nizozemska. Působí na univerzitě Wageningen a ve společnosti BioSaat, kde se zaměřuje na vývoj odrůd vhodných pro ekologické zemědělství a měnící se klimatické podmínky. Propojuje výzkum s praxí a spolupracuje přímo s farmáři na testování nových odrůd v terénu.

Mapa